Alergie i nietolerancje pokarmowe

Nadwrażliwość alergiczna (alergia)

Alergia IgE-zależna (nadwrażliwość typu I – natychmiastowy początek)
  • pokrzywka i obrzęk naczynioruchowy
  • natychmiastowa reakcja alergiczna przewodu pokarmowego
  • reakcja anafilaktyczna
    • zależna od pokarmów anafilaksja indukowana wysiłkiem (FDEIA)
    • opóźniona anafilaksja wywołana mięsem ssaków
  • zespół pyłkowo-pokarmowy (zespół alergii jamy ustnej, OAS – oral allergy syndrome)
  • alergiczne zapalenie spojówek i alergiczny nieżyt nosa (np. kontakt z alergenami pokarmowymi droga powietrznopochodną)
Alergia mieszana IgE-zależna i niezależna (połączenie mechanizmów IgE-zależnych i niezależnych)
  • zaostrzenie atopowego zapalenia skóry
  • zaostrzenie astmy
  • eozynofilowe zapalenie przełyku (EoE – eosinophilic oesophangitis)
  • eozynofilowe zapalenie błony śluzowej żołądka (EG)
  • eozynofilowe zapalenie żołądka i jelit (EGE)
  • eozynofilowe zapalenie jelita grubego (EC)
Alergia IgE-niezależna (nadwrażliwość typu II, III lub IV – opóźniony początek)
  • zapalenie prostnicy i odbytnicy wywołane białkami pokarmowymi (FPIP – food protein-induced proctocolitis)
  • zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy wywołane białkami pokarmowymi (FPIES – food protein-induced enterocolitis syndrome)
  • enteropatia wywołana białkami pokarmowymi (FPE – food protein enteropathy)
  • celiakia (nadwrażliwość glutenozależna)
  • opryszczkowate zapalenie skóry (choroba Duhringa)
  • kontaktowe zapalenie skóry (wyprysk kontaktowy)
  • hemosyderoza płucna (zespół Heinera)

Nadwrażliwość niealergiczna (nietolerancja pokarmowa)

Metaboliczna
  • nietolerancja laktozy
  • galaktozemia
  • nietolerancja FODMAP (fermentowalne oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole)
Farmakologiczna (osobnicza nadwrażliwość na określone składniki pożywienia)
  • nietolerancja histaminy
  • tyramina (ser dojrzewający, ryba marynowana)
  • kofeina
  • teobromina (czekolada)
  • fenyloetyloamina (czekolada)
  • α-solanina (ziemniaki)
  • agoniści TRPV1 i TRPA1 (przyprawy, kapsaicyna, allicyna w czosnku i cebuli, imbir, wasabi, chrzan, pieprz)
  • glutaminian sodu (MSG)
  • alkohol
  • serotonina (pomidor, banan)
  • tryptamina (pomidor, śliwka)
Toksyczna
  • zakaźne zapalenie żołądka/zapalenie jelit
  • zatrucie histaminą (np. zatrucie Scobroidem, zatrucie innymi rodzajami ryb lub serów)
Inna, idiopatyczna, niesklasyfikowana
  • zespół jelita drażliwego (IBS)
  • stres/niepokój
  • reakcje psychogenne (choroba pozorowana, fobie/awersje żywieniowe)
  • ostra pokrzywka infekcyjna/poinfekcyjna
  • przerost bakterii/drożdży/grzybów
  • refluks żołądkowo-przełykowy
  • wrzód trawienny i inne zaburzenia dyspeptyczne
  • schorzenia anatomiczne (np. przepuklina rozworu przełykowego, zwężenie odźwiernika, choroba Hirschsprunga i przetoka tchawiczo-przełykowa)
  • zespół rakowiaka
  • niewydolność trzustki
  • zespół Freya lub zespół uszno-skroniowy