Kliniczne manifestacje nadwrażliwości na pokarmy
Nadwrażliwość alergiczna (alergia)
Alergia IgE-zależna (nadwrażliwość typu I – natychmiastowy początek)
- pokrzywka i obrzęk naczynioruchowy
- natychmiastowa reakcja alergiczna przewodu pokarmowego
- reakcja anafilaktyczna
- zależna od pokarmów anafilaksja indukowana wysiłkiem (FDEIA)
- opóźniona anafilaksja wywołana mięsem ssaków
- zespół pyłkowo-pokarmowy (zespół alergii jamy ustnej, OAS – oral allergy syndrome)
- alergiczne zapalenie spojówek i alergiczny nieżyt nosa (np. kontakt z alergenami pokarmowymi droga powietrznopochodną)
Alergia mieszana IgE-zależna i niezależna (połączenie mechanizmów IgE-zależnych i niezależnych)
- zaostrzenie atopowego zapalenia skóry
- zaostrzenie astmy
- eozynofilowe zapalenie przełyku (EoE – eosinophilic oesophangitis)
- eozynofilowe zapalenie błony śluzowej żołądka (EG)
- eozynofilowe zapalenie żołądka i jelit (EGE)
- eozynofilowe zapalenie jelita grubego (EC)
Alergia IgE-niezależna (nadwrażliwość typu II, III lub IV – opóźniony początek)
- zapalenie prostnicy i odbytnicy wywołane białkami pokarmowymi (FPIP – food protein-induced proctocolitis)
- zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy wywołane białkami pokarmowymi (FPIES – food protein-induced enterocolitis syndrome)
- enteropatia wywołana białkami pokarmowymi (FPE – food protein enteropathy)
- celiakia (nadwrażliwość glutenozależna)
- opryszczkowate zapalenie skóry (choroba Duhringa)
- kontaktowe zapalenie skóry (wyprysk kontaktowy)
- hemosyderoza płucna (zespół Heinera)
Nadwrażliwość niealergiczna (nietolerancja pokarmowa)
Metaboliczna
- nietolerancja laktozy
- galaktozemia
- nietolerancja FODMAP (fermentowalne oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole)
Farmakologiczna (osobnicza nadwrażliwość na określone składniki pożywienia)
- nietolerancja histaminy
- tyramina (ser dojrzewający, ryba marynowana)
- kofeina
- teobromina (czekolada)
- fenyloetyloamina (czekolada)
- α-solanina (ziemniaki)
- agoniści TRPV1 i TRPA1 (przyprawy, kapsaicyna, allicyna w czosnku i cebuli, imbir, wasabi, chrzan, pieprz)
- glutaminian sodu (MSG)
- alkohol
- serotonina (pomidor, banan)
- tryptamina (pomidor, śliwka)
Toksyczna
- zakaźne zapalenie żołądka/zapalenie jelit
- zatrucie histaminą (np. zatrucie Scobroidem, zatrucie innymi rodzajami ryb lub serów)
Inna, idiopatyczna, niesklasyfikowana
- zespół jelita drażliwego (IBS)
- stres/niepokój
- reakcje psychogenne (choroba pozorowana, fobie/awersje żywieniowe)
- ostra pokrzywka infekcyjna/poinfekcyjna
- przerost bakterii/drożdży/grzybów
- refluks żołądkowo-przełykowy
- wrzód trawienny i inne zaburzenia dyspeptyczne
- schorzenia anatomiczne (np. przepuklina rozworu przełykowego, zwężenie odźwiernika, choroba Hirschsprunga i przetoka tchawiczo-przełykowa)
- zespół rakowiaka
- niewydolność trzustki
- zespół Freya lub zespół uszno-skroniowy